Veel gestelde vragen

 

Hoe is DOCTOR’S ORDERS ontstaan?

Door samenwerking van ondernemer Jerry Hoogendoorn en levensmiddelentechnoloog Andries Gort. Wat hen bindt, is het doel om een goed gebalanceerd ontbijtproduct te ontwikkelen met zo min mogelijk bewerkte ingrediënten en vrij van kunstmatige additieven of E-nummers. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag en juist dat vullen we in ons drukke leven vaak slecht of niet in.

Waar komt de naam DOCTOR’S ORDERS vandaan?

In de Engelse taal is Doctor’s Orders synoniem voor exactly what is needed now ofwel ‘precies wat je nu nodig hebt.’ We vonden dit een leuke woordspeling en erg goed passen bij een ontbijtreep die je kan eten op het moment dat jij er behoefte aan hebt. Ook hebben we internationale ambities met onze producten, dus een Engelse naam is dan wel handig.

Wie heeft de huisstijl van DOCTOR’S ORDERS ontworpen?

Striptekenaar en grafisch vormgever Joost Swarte, bekend in binnen- en buitenland (o.a. covers van The New Yorker), heeft de huisstijl ontworpen. Joost Swarte is de man van de ‘klare lijn’: net als onze repen zijn Joosts tekeningen vrij van overbodige opsmuk. We zijn erg trots op onze huisstijl!

Hoe kom ik in contact met DOCTER'S ORDERS?

Al je vragen, tips en suggesties voor Doctor’s Orders zijn welkom op hello@doctorsorders.com. Via Facebook en Instagram volg je ons op de voet. Via die kanalen houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en acties van Doctor’s Orders.

Waar zijn DOCTOR’S ORDERS verkrijgbaar?

Momenteel liggen DOCTOR’S ORDERS-repen in alle filialen van Marqt en in de Jumbo. Alle drie de smaken kun je 24/7 bestellen in onze webshop.

Ik heb een negatieve ervaring met DOCTOR’S ORDERS. Wat kan ik doen?

We hopen dat iedereen voor de volle 100 procent tevreden is over ons product. Is je verwachting van DOCTOR’S ORDERS hoe dan ook niet uitgekomen?
Laat het weten via hello@doctorsorders.com en we zullen er zo snel mogelijk iets aan proberen te doen.

Wat is het recept van DOCTOR’S ORDERS-repen?

Op onze website kun je exact lezen welke ingrediënten wij allemaal gebruiken voor onze repen. De exacte verhoudingen waarin we de ingrediënten gebruiken en de manier waarop wij ze bij elkaar brengen – het proces – is ons bakkersgeheim!.

Op de verpakking van DOCTOR’S ORDERS-repen zie ik bij ingrediënten staan dat er suikers inzitten. Hoe zit dat?

Wij voegen slechts maximaal 7 procent ongeraffineerde suikers toe: deze zijn uitsluitend afkomstig van puur gedroogd fruit en een beetje muscovado (een ongeraffineerde, bruine suiker) en/of fruitsap. De rest van de suikers is dus van nature aanwezig in met name het fruit.
(Overigens vind je het grootste gedeelte van de toegevoegde muscovado-suiker niet meer terug, omdat deze dient als voeding voor het bakkersgist, zodat het deeg goed kan rijzen.)

Wat verstaan jullie onder ‘zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten’?

Dat de ingrediënten na verwerking vrijwel onveranderd zijn. Er verandert altijd wel iets aan een grondstof: graan moet nu eenmaal gemalen worden om er volkorentarwemeel van te kunnen maken en fruit moet gewassen en gedroogd worden. Door onze grondstoffen nauwelijks te veranderen, blijven alle van nature aanwezige voedingsstoffen voor het overgrote deel behouden.

Daarnaast gebruiken wij geen geraffineerde granen, oliën of vetten en geen geraffineerde suikers.
Bij DOCTOR’S ORDERS uitsluitend:

  • 100 procent volkorentarwemeel zonder bijgemengd gewone tarwe- of speltbloem;
  • Ongezouten noten (vooral amandelen) mét vlies;
  • Puur fruit dat wordt gedroogd zonder sulfiet;
  • Haverzemelen, tarwekiemen, lijnzaad en verse scharreleieren voor extra voedingswaarde;
  • Extra goede voedingsvezels (prebiotica) uit de cichoreiwortel om een zo rijk mogelijk spectrum aan

voedingsvezels te krijgen.

Waarom voegen jullie muscovado-suiker toe?

Muscovado-suiker heeft een eigen, unieke en volle smaak, is 100 procent natuurlijk en ongeraffineerd en bevat naast suiker ook nog andere stofjes. Toch gedraagt muscovado-suiker zich in je lichaam hetzelfde als andere suikersoorten en daarom vinden wij dat je er niet te veel van moet gebruiken. De muscovado-suiker dient overigens primair als voedingsbodem voor het bakkersgist, waardoor het deeg beter rijst en dus luchtiger wordt. Een groot gedeelte van de muscovado-suiker wordt in het rijsproces dus ‘opgegeten’ door het bakkersgist. DOCTOR’S ORDERS gebruikt overigens ook geen rijsmiddelen met E-nummers, zoals natriumbicarbonaat of natriumpyrofosfaat.

En hoe zit het met de fruitsappen?

Uitsluitend voor onze Cranberry & Orange-reep gebruiken we ingedikt fruitsap, voornamelijk nodig bij het drogen van de cranberries, omdat de vulling anders veel te zuur zou zijn. Ook fruitsappen vallen onder ‘toegevoegde suikers’, maar zitten nog steeds anders in elkaar dan gewone suiker. Ook fruitsap bevat nog de mineralen en bioactieve stoffen van de bron.

Waarom geen gezondheidsclaims?

We leven in een wereld waarin broccoli geen gezondheidskeurmerk heeft. Maar een geraffineerde, sterk bewerkte snack vol lege calorieën mag vaak wél een claim gebruiken mits er, op basis van de Warenwet, een of andere vitamine of ander ‘bewezen nuttig’ ingrediënt in voldoende mate is toegevoegd (al dan niet kunstmatig).
We hebben met DOCTOR’S ORDERS niet één speciaal ingrediënt in grote hoeveelheden toegevoegd met het doel om goede sier te kunnen maken met een gezondheidsclaim. Ons uitgangspunt is om een uitgekiend, 100 procent natuurlijk voedingsmiddel te maken, breed in samenstelling en met een rijke voedingswaarde. Onze ingrediëntenlijst is het beste bewijs dat wij hiervoor kunnen aanvoeren.

Wat zijn snelle en langzame koolhydraten?

Snelle koolhydraten zijn relatief slecht voor je lichaam. Ze zijn heel eenvoudig af te breken en worden direct in glucose omgezet. Daardoor krijgt je lichaam in één keer een enorme golf suikers te verwerken. De cellen die hier energie uithalen, kunnen al die glucose niet in één keer opnemen. Ze zijn verzadigd. Overtollige suikers worden daarom opgeslagen als vet.

Langzame (ook wel complexe) koolhydraten hebben een complexere moleculaire samenstelling. Het duurt langer voordat het lichaam ze afgebroken heeft tot glucose. De glucose wordt dus over een groter tijdsbestek geproduceerd en komt veel geleidelijker in je bloed terecht. Daardoor blijven bloedsuikerpieken uit – zeker in combinatie met voldoende eiwitten, vetten en vezels.
DOCTOR’S ORDERS gebruikt voornamelijk complexe koolhydraten, bijvoorbeeld 100 procent volkorentarwe in plaats van geraffineerde tarwe en puur, gedroogd fruit in plaats van gewone suiker. Samen met voldoende eiwitten, vetten en vezels zorgt dat voor de juiste voedingswaardebalans.

Wat zijn lege calorieën?

Dat zijn calorieën die geen goede bijdrage leveren aan de energievoorziening van het lichaam, zoals geraffineerde suikers, geraffineerde vetten en geraffineerd meel. Je vindt lege calorieën in makkelijk verteerbare en sterk bewerkte voedingsmiddelen: snoepgoed, cake, koek, biscuits, witbrood, witte pasta, et cetera. Je lichaam heeft er niets aan.

Jullie repen bevatten ook wat roomboter. Dat is toch niet goed voor je?

Je lichaam heeft vetten nodig, net zoals het eiwitten, koolhydraten en vezels nodig heeft. Vetten bestaan uit verzadigde en onverzadigde vetten. Sommige onverzadigde vetten kan je lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus dagelijks binnen zien te krijgen. Je hebt zowel onverzadigde als verzadigde vetten nodig. Het grootste gedeelte van de rijke schakering aan vetten in onze repen komt uit de ingrediënten zelf (amandelen, lijnzaad, haverzemelen en tarwekiemen).
Van verzadigd vet wordt gezegd dat je er niet te veel van moet gebruiken, al zijn er inmiddels meer en meer wetenschappers die – met name over bepaalde soorten verzadigd vet, zoals roomboter – daar totaal anders over denken. Zij maken met name onderscheid tussen verzadigd vet met lange vetzuurketens en verzadigd vet met middellange vetzuurketens (CLA). CLA, te vinden in roomboter, is volgens hen een goed vet dat, met mate, heel goed past in een verantwoord en gevarieerd voedingspatroon. Wij gebruiken in onze receptuur circa 2,5 procent roomboter. Het is grasboter, gemaakt van melk van koeien die lekker hebben kunnen grazen in de wei.

In de Cacao & Nuts-reep zit pure cacao en geen pure chocolade. Wat is het verschil?

Pure chocolade bevat naast cacaobonen en cacaoboter niet alleen vaak smaakstoffen, maar vooral ook veel suiker. Sterker nog: zonder suiker mag je het zelfs geen chocolade noemen. Een doorsnee pure chocoladereep van 58 procent cacao bestaat voor zo’n 40 procent uit suiker. De dark chocolate-varianten stukken minder, maar altijd nog zo’n 20 à 25 procent.

In de Cacao & Nuts-repen van DOCTOR’S ORDERS zit uitsluitend pure cacaomassa en een beetje pure cacaopoeder. Dat houdt in dat we alleen gemalen cacaobonen gebruiken. Aan reguliere chocoladerepen worden aan de cacaomassa nog smaakstoffen en suiker toegevoegd.
Warenwettelijk gezien mogen wij onze vulling geen chocoladevulling noemen omdat er geen suiker aan is toegevoegd. In plaats daarvan doen we er noten en fruit bij. Daarom heet de reep Cacao & Hazelnut en dus niet Chocolate & Hazelnut.