Onze beloften

 

Goed lekker

Lekker is bij ons natuurlijk lekker, zonder concessies te doen aan goede en uitgekiende voedingswaarde.
De smaak­papillen van de moderne mens zijn in de loop der tijd een beetje in de war geraakt.
Dat is niet zo gek met al die toege­voegde zoet- en smaakstoffen. En dan zijn er nog de geraffi­neerde en intens bewerkte granen en vetten die veel producten krokanter of smeuïger moeten maken. Inmiddels zijn er heel wat (ontbijt)producten die lekker weg happen, maar ons verre van goed voeden. DOCTOR’S ORDERS Breakfast in-a-bar heeft een andere smaak­sensatie, een ander mondgevoel en is ook nog verantwoord lekker.

Gebalan­ceerde voedings­waarde

Breakfast in-a-bar bevat een gebalan­ceerde mix van complexe kool­hydraten, goede eiwitten, waarde­volle vetten en een bijzonder rijk en gevarieerd spectrum aan vezels.
Om een voedzame ontbijt­reep te maken met vooral een goede en uitgekiende voedings­waarde, hebben we er alles aan gedaan om zo veel mogelijk ingrediënten te gebruiken die elkaar qua voedings­stoffen aanvullen. Voor de meeste van onze ingrediënten is het positieve effect op de gezondheid weten­schappelijk bewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren tarwe, noten en fruit, ingrediënten die de officiële overheids­instanties adviseren om dagelijks te gebruiken. Daarnaast hebben we aan onze repen wat extra voedings­vezels (prebiotica) uit de cichorei­wortel toegevoegd. Onze repen bestaan gemiddeld voor meer dan 80 procent uit voedings­middelen uit de Schijf van Vijf* en extra voedings­vezels. De overige 20 procent bestaat eveneens uit voedzame, 100 procent natuurlijke ingrediënten, zoals scharrel­eieren, roomboter, fruitsap en pure cacao.

* Wist je dat we gemiddeld slechts 30 procent van onze dagelijkse energie uit de Schijf van Vijf-voedingsmiddelen halen?

Rijk aan voedings­vezels

Al onze repen hebben een rijk en gevarieerd spectrum aan goede voedings­vezels. Per dag wordt geadviseerd om zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten. (bron: Voedingscentrum)
Door veel vezels te eten, veel water te drinken en aan lichaams­beweging te doen, zorg je ervoor dat je spijs­verterings­stelsel optimaal werkt. Hoe meer vezels je eet, hoe meer water het spijs­verterings­stelsel kan opnemen. Dit zorgt voor een gemakkelijke stoel­gang. Vezels geven een voldaan gevoel, waardoor je minder geneigd zal zijn naar suiker en vette voeding te grijpen.
Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt geadviseerd om zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten (bron: Voedingscentrum).
Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen dat bij lange na niet halen. Onze repen zijn van nature rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels uit volkoren tarwe, haverzemelen, amandelen mét vlies en fruit. Om een zo breed mogelijk spectrum aan goede vezels te verkrijgen, voegen we tevens wat fermen­teerbare vezels (prebiotica) uit de cichoreiwortel toe. In één DOCTOR’S ORDERS-reep zit ruim 6 gram aan vezels. (Ter vergelijk: een volkoren boterham bevat circa 2 gram vezels).

Matig met zout

Met zout moet je zuinig omspringen. In een DOCTOR’S ORDERS-reep zit slechts 0,25 gram ongeraffineerd zeezout.
Per dag moet je proberen om niet meer dan 6 gram zout in te nemen (bron: Voedingscentrum). Zout zit van nature ook in veel voedings­middelen, dus is het van belang ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk zout toevoegt aan je eten. Aan het deeg voegen wij slechts een beetje ongeraffineerd zeezout toe. Het totaal­aandeel zout in onze reep is slechts 0,25 gram. Ter vergelijk: in een volkoren boterham – zónder beleg – zit (minimaal) circa 0,5 gram zout.

Gemakkelijk

Door de vorm van ons ontbijt (een reep) kun je een goed ontbijt nuttigen op ieder moment dat het jou past. Je hoeft er alleen nog maar iets bij te drinken!
Maar ook voor de ontbijt­momenten thuis werken we aan nieuwe producten waarmee je snel en gemakkelijk een lekker, voedzaam en uitgebalanceerd ontbijt kunt maken. We ontwikkelen momenteel bijvoorbeeld een unieke granola en een heerlijke crackersoort.

100 procent natuurlijk

Onze repen zijn gemaakt van 100 procent natuurlijke ingrediënten en bevatten geen E‑nummers.
Wij werken alleen maar met zo min mogelijk bewerkte, 100 procent natuurlijke ingrediënten. Ook bevatten onze repen geen E‑nummers. Dit lijkt vanzelf­sprekend, maar veel natuurlijke of biologische producten bevatten wel degelijk E‑nummers. Wat zijn dat eigenlijk?
E‑nummers worden ook wel toevoegingen, hulp­stoffen of additieven genoemd; deze hebben hun E‑nummer gekregen als garantie dat de overheid de stoffen gecontroleerd en veilig heeft bevonden. Er zijn twee soorten E‑nummers: kunstmatige en natuurlijke. Natuurlijke E‑nummers komen, in tegen­stelling tot de kunstmatige die in een laboratorium worden gemaakt, uit natuurlijke bronnen en hebben een plant­aardige, dierlijke of minerale afkomst.
Het kenmerkende aan dit soort additieven is dat ze niet van nature in voedsel voorkomen en helemaal geen voedings­waarde hebben. Daarom vinden wij ze niet passen in onze repen.
In onze ingrediënten­lijst dus geen kleur­stoffen, conserveer­middelen, voedings­zuren, geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, zuurte­regelaars, anti­klontermiddelen, rijsmiddelen, smaak­versterkers, glans­middelen, meel­verbeteraars, verpakkings­gassen, zoet­stoffen, gemodificeerd zetmeel, kunstmatige smaak­stoffen of oplos­middelen voor aroma’s. Bent u daar nog? O ja: en ook genetisch gemodificeerde ingrediënten (gmo’s) komen er bij ons niet in.
Kortom: we maken alleen maar zuivere, natuurlijke producten.

Zo min mogelijk bewerkt

Door voedzame, 100 procent natuurlijke ingrediënten zo min mogelijk te bewerken, blijven de vitaminen, mineralen, vezels en bio­actieve stofjes zoveel mogelijk behouden.
Door het intens bewerken of raffineren, worden er aan oorspronkelijk waardevolle ingrediënten veel goede voedings­stoffen onttrokken. En juist die goede voedings­stoffen willen wij graag in onze reep hebben. In onze ingrediënten­lijst vind je daarom geen geraffineerde granen, oliën, vetten, suikers, zout of andere intens bewerkte ingrediënten.
Ook voegen we niet apart vitaminen en mineralen of eiwitten uit intensief bewerkte voedings­middelen toe. Deze zitten bij ons nog goed ‘verpakt’ in hun natuurlijke omgeving, het oorspronkelijke ingrediënt.
Kunstmatige voeding en supple­menten horen wat ons betreft thuis in pillen en poeders, maar niet in échte voeding. Wij zijn ervan overtuigd dat je je energie allereerst moet halen uit échte en eerlijke voeding.

De enige uitzondering die wij maken op deze regel – eerlijk is eerlijk – zijn de waardevolle vezels uit de cichorei­wortel. Deze voedings­vezels worden onttrokken uit de cichorei­wortel door een proces dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld het maken van kristalsuiker.
De cichoreiwortel, waaruit andijvie en witlof groeit, als geheel opnemen in de receptuur van onze repen vonden wij niet zo’n goed idee. Het zou de smaak en textuur absoluut niet ten goede komen.

Vanwege de goede eigenschappen van deze vezels hebben wij ze toch toegevoegd. Deze onverteerbare voedings­vezels (prebiotica) maken het bijzondere en gevarieerde spectrum van gezonde vezels in onze repen nóg rijker.

Uitsluitend van nature aanwezige en ongeraffi­neerde suikers

Steeds meer weten­schappelijke onderzoeken wijzen op de gevaren van te veel toegevoegde suikers in onze voeding. Suikers heb je weliswaar ook nodig, maar een teveel moet je zien te vermijden.
De WHO (World Health Organisation) adviseert om maximaal 10 procent van de dagelijkse energie uit toegevoegde suikers te halen. DOCTOR’S ORDERS voegt maximaal 5% Muscovado suiker toe. Muscovado suiker is een ongeraffi­neerde, zo min mogelijk bewerkte, bruine riet­suiker en bevat net als andere suiker­soorten dus ook glucose en fructose. Maar in tegenstelling tot deze andere (geraffineerde of intens bewerkte) suiker­soorten bevat Muscovado daarnaast ook nog mineralen, vitaminen en bio-actieve stofjes, die we er graag in willen houden. Het grootste gedeelte van de toegevoegde muscovado-suiker in het deeg verdwijnt overigens weer uit de repen tijdens het rijsproces, omdat deze dient als voeding voor het bakkersgist.

95%* van de suikers in onze repen is van nature aanwezig in de ingrediënten zelf, voornamelijk het fruit. Deze suikers zitten nog ‘verpakt’ in hun natuurlijke omgeving met vezels en allerlei andere goede stoffen en je lichaam doet er mede daardoor langer over om deze suikers te verbranden.

* In de Cranberry & Orange variant gebruiken wij tevens wat ingedikt fruitsap bij de bereiding van de vulling. Omdat pure cranberry’s veel te zuur zouden smaken gebruiken wij gedroogde cranberry’s, gezoet met circa 25% appeldiksap.